Obre el primer Museu del Vermut a Reus

Al Museu del Vermut de Reus, amb la col·lecció del reusenc Joan Tàpias, s'hi podran veure fins a 5.000 objectes relacionats amb aquest beuratge típic de la capital del Baix Camp.

Està situat a l'edifici modernista del carrer Vallroquetes de Reus, obra de Pere Caselles, i compta amb una vermuteria i un restaurant. Iniciatives com la del reusenc Joan Tàpias no tenen preu. Tot va començar l'any 1982. El seu pare li va regalar un lot d'ampolles de licor per tal d'estrenar la bodega. Entre elles, li va cridar l'atenció una de vermut: "Cinzano, Formula Antica". El reusenc es va preguntar quantes marques de vermut hi hauria al món i va donar tret de sortida a la col·lecció. "Vaig pensar que seria un repte veure quantes marques de vermut hi havia apart de Miró, Izaguirre, Martini i Cinzano", afirma Tàpias. La seva iniciativa recull un ampli recull privat d'articles sobre el sector del vermut i que reuneix milers d'objectes entre ampolles, cartells, cendrers o instruments que s'utilitzaven per a la seva elaboració. D'aquesta manera, Reus, la capital del vermut per excel·lència, tindrà per primer cop un espai on conèixer aquesta beguda i on degustar-ne de diferents llocs del món. La idea també és recordar les marques i els productors que han convertit la ciutat en emblema del vermut.

El Museu

El carrer Vallroquetes de Reus -en ple centre de la ciutat- serà l'epicentre del Vermut. Una casa datada del 1860 i considerada modernista després de que Pere Caselles l'any 1906 en fes una remodelació. El Museu del Vermut estarà dividit en una vermuteria, un restaurant i tres sales d'exposició. Els tres espais anomenats tindran el nom dels vermuts il·lustres de Reus: Yzaguirre, Miró i Iris. A més, la casa Martini també tindrà el seu lloc. Malgrat aquesta divisió Tàpias assegura que: "la intenció es que les peces es puguin trobar en qualsevol lloc de l'edifici, a la vermuteria i al restaurant també s'hi podran trobar tot tipus d'articles". L'edifici estarà obert tot l'any i l'entrada serà gratuïta. Pel que fa al restaurant, Tàpias no vol anticipar el tipus de menjar que s'hi podrà trobar encara que destaca que hi hauran "algunes sorpreses relacionades amb el Vermut". El que si sabem és quants vermuts hi podrem trobar. Més d'una trentena de vermuts d'arreu del món i fins i tot un creat pel propi Joan Tàpias etiquetat com a "Cori". El museu del vermut és una iniciativa totalment privada. Joan Tàpias ha estat l'encarregat de comprar la casa i realitzar les obres. Una rehabilitació que s'ha allargat durant mesos i que ha ocasionat l'emplaçament de la inauguració fins a dues vegades. Un dels motius principals d'aquest endarreriment és la voluntat de que la casa mantingui l'aspecte de sempre però amb una remodelació interna pròpia d'una rehabilitació. Així, gairebé res s'ha llençat i la majoria del material s'ha reaprofitat per decorar qualsevol dels espais del museu.

La col·lecció

Ni més ni menys que 5.000 articles procedents de 56 països diferents. "Hi ha gent que ho considera una col·lecció única en el món", assegura Tàpias. Segons l'artífex de tal recull no hi ha ningú més que hagi recollit tal compilació d'objectes del sector del vermut. A partir del 1982 la col·lecció es va anar ampliant poc a poc. En aquella època en Joan Tàpias visitava antiquaris, subhastes o entrava als magatzems dels bars en busca d'algun objecte inèdit. Després amb l'aparició d'internet tot va ser més fàcil: "a partir d'aquell moment ja podia connectar-me amb marques i col·leccionistes d'arreu del món". Aquest reusenc té referència de 3.000 marques diferents de vermut de les quals té en col·lecció 1850. Les marques restants o bé no existeixen o són molt difícils de trobar. En concret, té més de 3.000 ampolles i en destaquen de països com Japó o etiquetades en hebreu o àrab. Fins i tot una petita ampolla Miró-Sans la va trobar a Xina gràcies a un col·leccionista que va viatjar al país. El 90% dels articles els ha pagat ell i podem trobar des de vehicles en miniatura, encenedors o un laboratori amb les herbes que s'utilitzen per crear el licor. Finalment, una de les seccions que més il·lusiona a Joan Tàpias és la representació de les marques de vermut de Reus. En aquest racó hi ha exemplars de Miró-Salvat, Musté-Gili, Yzaguirre, Caselles, Martí-Roig o Cochcs entre d'altres. Cadena SER http://cadenaser.com/emisora/2014/08/18/ser_tarragona/1408315454_850215.html